Enne veebi, ITSPEA (2. nädal)

Piipar

 


Ammu enne e-posti ja tekstisõnumite saatmist olid olemas piiparid,
kaasaskantavad mini raadiosagedusseadmed, mis võimaldasid inimeste vahetut suhtlemisest.
1921. aastal leiutatud piiparid jõudsid oma hiilgeaegadele 1980. ja 1990. aastatel. Need olid saanud üheks popkultuuri sümboliks. Enne olid piiparid kasutuses ainult kriitiliseks suhtlemiseks politseinikel, tuletõrjujatel ja meditsiinitöötajatel.

Kuidas need töötavad? Primatiivsed piiparid kuvasid ainult saatja telefoni numbrit. Hiljem tulid kasutusele ka piiparit, mis lubasid saatja sõnumit lugeda ja isegi sõnumit tagasi saata. Sõnumi saatmiseks piiparile oli vaja helistada konkreetsele telefoni operaatorile, nimetada piipari number ja dikteerida sõnumit.
Подробнее: https://sukachoff.ru/et/programmy/peidzhery-i-drugie-do-sih-por-ispolzuyushchiesya-gadzhety-kotorye-vyzovut-u/

Mobiiltelefonide tulekuga hakkas piiparite populaarsus langema ja peale 2000. suri piipar oma loomuliku surma avaliku silmis. Mobiiltelefonide hinnad muutusid taskukohasemaks ning vajadus sõnumite ühesuunalise saatmise järele kadus. Piiparid on tänapäeval ikka kasutusel mõningatel ametidel põhiliset leviala kattuvuse pärast.

 

Unicode

Unicode on rahvusvaheline standard kirjasüsteemide kodeerimiseks. Unicode standardi esimene versioon ilmus 1991. aasta oktoobris. millel  oli 7129 karakteri. Täna on Unicode hiljutisemal versioonil 143,859 karakteri.

Tänapäeval veebis leiduvate keelte mitmekesisus on tingitud Unicode'i pakutavast tähemärgitoest, mis võimaldab arvutitel toetada praktiliselt kõiki tänapäeval maailmas kasutatavaid keeli ning kasutajatel ja programmeerijatel arendada sisu oma emakeeles.

Peamine erinevus Unicode'i ja eelkäijate vahel ongi see, et Unicode võimaldab tähemärkide suurust kuni 32 bitti. See tähendab, et on võimalik kasutada 4 miljardit unikaalset väärtust(karakteri).


 

 

Kasutatud allikad

 * https://www.thoughtco.com/history-of-pagers-and-beepers-1992315

* https://www.cbc.ca/news/science/telus-may-be-closing-its-pager-network-but-the-beeper-isn-t-dead-yet-1.2929237

* https://mashable.com/article/pagers-explained-90s-week

* https://home.unicode.org/basic-info/overview/

* https://deliciousbrains.com/how-unicode-works/



Comments

Popular posts from this blog

Uudne tugilahendus

Üks positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

Uue meedia mõju traditsioonilisele