Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid


* Vali üks suurematest IT-turvariskidest (võib võtta tekstist, aga võib ka kirjeldada mõnda muud) ja analüüsi seda ajaveebiartiklis. Mida tuleks "Mitnicki valemi" kolme komponendi (tehnoloogia, koolitus, reeglid) selle maandamiseks ette võtta

Ussid on pahavara mis paljuneb ise, kui see arvutisse satub, mistõttu on see üks hirmutavamaid tüüpe pahavara. See on  pahatahtlik tarkvara või programm, mille peamine kasutus on tarbida ressursse ja täita pahatahtlikke toiminguid. Samuti võib see ühendatud kohalikus võrgus edasi levida ja kopeerida end ühest arvutist teise. See käivitatakse kui nakatunud fail või tarkvara käivitatakse.

Tehnoloogia

Oma arvuti ja võrgus olevate seadmete usside eest tehnoloogiliseks kaitsmiseks on olemas mitmeid tasulisi ja tasuta lahendusi. Sealhulgas viirusetõrje tarkvara aga tasub alati meeles pidada, et ainult viirusetõrje tarkvara ei anna 100 %-st garantii ühegi pahavara liigi eest. On olemas ka automaatseid tarkvarauuendus programme, mis tuvastab arvutis olevate tarkvarade tehtavad uuendused ja uuendab neid. Veel võiks välja tuua reklaamiblokeerijate kasutamist, mis võivad ära hoida ohtlike pop-up linkide peale klõpsamist. Nii viirusetõrje ja teiste abiprogrammide allalaadimisel tuleb ka enne veenduda, et tegu on õiguspärase ja turvalise tarkvaraga.

Selleks, et oma andmeid kaitstud hoida lisaks on vaja neid andmeid süstemaatiliselt varundada. Selleks on samuti automaatseid lahendusi.

Koolitus

Enamasti operatsioonisüsteemiga kaasatulevad viirusetõrje ja tulemüür teevad head tööd, et hoida pahavara ära. Ussid, mis nakatavad arvutit failide jagamise, meilide ja pahatahtlike linkide kaudu, nõuavad kasutaja sekkumist. Nad saavad paigaldatud turvasüsteemidest mööda minna. Kasutaja peaks teadma turvalisuse häid tavasid.

Reeglid

  1. viirusetõrjetarkvara kasutamine
  2. operatsioonisüsteemide ja tarkvara uuendused - ei too mitte ainult uut funktsionaalsust vaid parandavad ka turvavigu
  3. olla linkidel klõpsamisel ja manuste avamisel ettevaatlik.

 

 

Kasutatud allikad:

1) "How to Prevent Computer Worms", Marlese Lessing, 31.07.2020, https://www.sdxcentral.com/security/definitions/how-to-prevent-computer-worms/

Comments

Popular posts from this blog

Uudne tugilahendus

Üks positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO arvustus